Obserwuj bloga przez e-mail

Super szybkie i smaczne mini pizze.

Wolisz klasyczne smaki pizzy: szynka, ser- być może także pieczarki, czy lubisz bardziej na słodko z ananasem? Z tymi pizzerinkami możesz zaszaleć i stworzyć swoje własne unikalne połączenie w zaledwie kilkanaście minut!
Niemożliwe? Zdziwisz się jak szybko i bez wysiłku można przygotować przepyszne domowe mini pizze! ;)

.
Cześć Kochani. ;)
Trochę mnie tutaj nie było, ale sytuacja tego wymagała. Ci którzy obserwują mnie na insta, pewnie domyślają się o co chodzi. ;)
Teraz odzyskałam trochę czasu, więc mam nadzieję, że i blog znowu ożyje ;)
Dzisiaj postanowiłam umilić nam początek wakacji przygotowując coś dobrego i niesamowicie prostego za razem. Nie wiem jak to działa, ale w te upały mam niesamowitą ochotę na takie pieczone ciasto "pizzowe" na kolację, bo rano niestety nic więcej jak jogurt nie przejdzie... A Wy? Jak radzicie sobie z upałami w kwestii jedzenia?

Pizza w wersji mini jest idealnym sposobem na szybki posiłek- od śniadania, przez przekąski aż po kolację.
Przepis, który Wam dzisiaj przedstawię jest często moim ratunkiem na dzień przed wyjazdem, gdy z jednej strony nie mam już czasu na przygotowanie czegoś wymyślnego i nie chce mi się pakować całych zestawów z jedzeniem,  które nie dość, że nieporęczne, to jeszcze mogą nabrudzić w walizce, a z drugiej po zajechaniu na miejsce chciałabym zjeść coś domowego na ciepło, nie mając czasu na chodzenia po restauracjach.
Smak, ulubione składniki i uniwersalność- to jest właśnie to, co uwielbiam w tym daniu. Niewątpliwie niesamowitym atutem jest też przygotowanie w dosłownie kilkanaście minut.

W przeciwieństwie do standardowej pizzy, tutaj nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta, pomimo tego jest ono niesamowicie pulchne i delikatne.

Z podanych proporcji wychodzi  średnio 8 pizzerinek.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatki:

Dodatki komponujemy wedle uznania, w zależności od smaku i humoru. Pełna dowolność- gwarantuję, że w każdej wersji mini pizze będą smakowały równie dobrze. :)

Mój standardowy zestaw dodatków to:
  • pasta pomidorowa lub trochę koncentratu
  • kawałek szynki
  • kawałek sera
  • cebula
  • kilka pieczarek
  • zioła: bazylia, oregano, pieprz lub gotowa przyprawa włoska bądź do pizzy
  • kukurydza

Przygotowanie:

W misce mieszamy ze sobą suche składniki na ciasto: mąkę, cukier oraz sól. Dodajemy olej.
Do podgrzanego wcześniej mleka rozkruszamy drożdże (ciepłego, a nie gorącego!- jak to w przypadku drożdży, ważne by nie było za gorące, bo wtedy cała praca może pójść na marne).
Drożdże z mlekiem wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto na spójną gładką masę.
W tym momencie możemy je odstawić na chwilę pod ściereczką na czas przygotowania stolnicy i blachy do pieczenia, chociaż ten krok nie jest niezbędny. 

Następnie dzielimy przygotowane ciasto na 8 części, z których formujemy mini pizze. Brzegi każdej z nich delikatnie zawijamy, tak by nasze później nałożone składniki pozostały w czasie pieczenia na swoim miejscu. :)
Pizzerinki przekładamy na przygotowaną blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

W tym momencie startujemy z naszą inwencją twórczą i zachciankami. Nakładamy na ciasto wszystko to, na co nam właśnie przyszła ochota. Ważne są jednak odpowiednie proporcje i świadomość, że ciasto jest dosyć cienkie, do tego w piekarniku spędzi zaledwie kilkanaście minut.

U mnie najczęściej wygląda to tak:
Ciasto smaruję cienką warstwą pasty pomidorowej, posypuję ziołami, nakładam pokrojoną w cienkie plasterki lub startą na tarce szynkę, na to podsmażone wcześniej z cebulką pieczarki  i obsypuję z wierzchu serem. To wszystko. ;)

Tak przygotowane mini pizze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 10-12.
Gotowe! U mnie znikają one w błyskawicznym tempie! Ciekawa jestem jak sprawdzą się w innych domach. ;)

Pizzerinki smakują równie dobrze zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak również na zimno i podgrzane następnego dnia.
Polecam Wam serdecznie ten prosty sposób na smaczną przekąskę. 

Dajcie znać w komentarzach, czy lubicie robić takie pizze u siebie w domu. ;)

Na podstawie przepisu zaczerpniętego ze strony:
 https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szybkie-pizzerinki-z-ciasta-bez-wyrastania
Copyright © Traviollini , Blogger