Obserwuj bloga przez e-mail

Prosta szarlotka na kruchym cieście.

Szarlotki i inne placki z jabłkami, to chyba najpopularniejsze jesienne wypieki.

Komu z nas zapach i smak pieczonego jabłka nie kojarzy się z jesienią, a jednocześnie z czymś bardzo przyjemnym?

.
Ten wypiek był kwestią przypadku i potrzebą chwili, gdy w skutek małego zamieszania, goście zaprosili się do nas... sami!
Znacie takie sytuacje? Zostało Wam kilka godzin, musicie jeszcze posprzątać, czy zrobić coś innego, a chcielibyście zaserwować coś pysznego? Jeśli tak, to być może zainteresuje Was właśnie ta szarlotka. ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 1kg jabłek (najlepiej kwaskowatych)
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy ze sobą. Dodajemy posiekaną margarynę oraz całe jajko i żółtka. Łączymy ze sobą składniki. Osobiście robię to przy pomocy miksera (gdzieś kiedyś zasłyszałam, że kruche ciasto nie przepada za ciepłem rąk, wiecie coś na ten temat?), dopiero gdy składniki tworzą już jednolitą "mączkę" zagniatam je w kulę.

Przygotowane w ten sposób ciasto dzielimy na dwie równe części i chłodzimy w lodówce owinięte w folię spożywczą przez około 40 minut. 

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z cukrem. Około 10-15 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki, jabłka posypujemy jeszcze cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy.

W międzyczasie wykładamy blachę papierem do pieczenia (20x30) i nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Po wyjęciu pierwszej części ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je na wielkość blaszki i układamy na spodzie blaszki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut.

Na podpieczone wcześniej ciasto układamy przygotowane jabłka i przykrywamy je drugą częścią ciasta. Pieczemy około godziny.

Po wyjęciu z piekarnika, ciasto studzimy na kratce.

Przepis, jak w zasadzie wszystkie próbowane przeze mnie jest niesamowicie prosty- bez problemów wykona go każdy początkujący, przygotowania też nie zajmą nam wiele czasu, jednak ze względu na chłodzenie ciasta, na gotowy wypiek przyjdzie nam troszkę zaczekać. Moim zdaniem warto!

Lubicie tego typu wypieki? 
Copyright © Traviollini , Blogger